Sain maksumuistutuksen, mitä tehdä?

Maksumuistutus lähetetään tyypillisesti kahden viikon sisällä maksun erääntymisestä. Jos asiakas on jo maksanut laskun tai ei ole koskaan saanut alkuperäistä laskua, hänen tulisi olla yhteydessä sen lähettäneeseen yritykseen asian selvittämiseksi ja laskun aiheettomuuden toteamiseksi.

Jos maksumuistutus sen sijaan on aiheellinen, se kannattaa maksaa mahdollisimman pian, koska muutoin perittävänä oleva saatava kasvaa kaiken aikaa. Koron lisäksi perittäväksi tulevat muut perintäkulut, kuten kulut maksumuistutusten lähettämisestä. Jos maksua ei perintätoimista huolimatta saada, saatava peritään oikeustoimien kautta, jolloin asiakkaalle koituvat kulut kasvavat ja hän saa maksuhäiriömerkinnän.

Maksuhäiriömerkintä hankaloittaa normaalia elämää monella tavoin, joten laskuja ja velkoja ei kannata laiminlyödä.

Muistutusmaksut

Maksullisen maksumuistutuksen voi lain mukaan lähettää aikaisintaan kaksi viikkoa eräpäivän jälkeen ja siitä saa periä korkeintaan 5 euron maksun. Maksumuistutuksia saa lähettää 1-2 kappaletta, jolloin toisesta muistutuksesta saa periä maksun vasta, kun ensimmäisen muistutuksen lähettämisestä on vähintään kaksi viikkoa.

Muistutusten jälkeen saatavan perintä siirtyy perintätoimistolle, josta aiheutuvat kulut tulevat velallisen maksettaviksi. Asiakas voi sopia uudesta maksusuunnitelmasta myös perintätoimiston kanssa, mutta tämä ei vapauta häntä jo kertyneestä korosta ja perintäkuluista.

Maksuvaikeudet

Jos asiakkaalla on maksuvaikeuksia, velkojaan kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian. Yleensä maksuun on mahdollista saada lykkäystä tai sopia uudesta maksusuunnitelmasta, jos asiakas on itse aloitteellinen ja osoittaa selvää maksuhalukkuutta tilapäisistä maksuvaikeuksista huolimatta. Tällaisesta uudesta järjestelystä tulisi aina pyytää kopio kirjallisena.

Jos viivästymisen syynä on jokin yllättävä elämäntilanne kuten sairaus, avioero tai työttömyys, tästäkin kannattaa mainita samassa yhteydessä. Kannattaa myös kysyä mahdollisuutta keskeyttää viivästyskoron kertyminen, jos maksuaikataulu venyy kovin pitkäksi ja maksuvaikeuksien takana on jokin hyvin perusteltu syy.

Kannattaa myös huomioida, että osamaksukaupassa velkojalla voi kaupan ehtojen perusteella olla oikeus ottaa kaupan kohde takaisin.

Jos tuotteen tai palvelun myynyt yritys ei ole halukas erikoisjärjestelyihin, asiakas voi kääntyä kunnallisen velkaneuvonnan puoleen.

Kommentoi

captcha *