Vertaislainat ja perintä

Kannattaako vertaislainaa hakea? Tämä laina-alan nouseva innovaatio herättää monissa epäluuloa etenkin, koska  se operoi lain ja säädösten harmaalla alueella. Onko vertaislainoilla tulevaisuutta?

Vertaislainaa haetaan verkkosivun kautta

Vertaislaina on monille vielä tuntematon käsite. Sillä tarkoitetaan verkkosivun välityksellä haettavaa lainaa, jonka yksityiset sijoittajat rahoittavat. Hakija esittää tulotietonsa ja esittelee muuten lainahakemuksessa tilannettaan. Tämän jälkeen sijoittajat päättävät itsenäisesti, onko lainahakemus perusteltu. Tässä asetelmassa on se etu, että lainojen hinnat määräytyvät vapaiden markkinoiden logiikalla, jolloin kustannukset ja riskit asettuvat juuri niille kuuluvalle tasolle, kun mikään ulkopuolinen taho ei ole määräämässä korkoja. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vertaislainana voi saada vakuudetonta lainaa halvemmalla kuin monilta pieniä kulutusluottoja tarjoavilta yrityksiltä.

Vertaislainayritykset luonnollisesti perivät provision kaikista välitetyistä lainoista. Esimerkiksi Fixura höylää jokaisesta 1000-10000 euron lainasta itselleen 2 % vuodessa. Lainan toimitusmaksu on 4 euroa ja lainan avausmaksu on 5 % lainan kokonaissummasta.

Vertaislainan vaarat

Vertaislainat ovat tähän saakka osoittautuneet luotettaviksi. Kuluttajaviranomainen ei ole ottanut vastaan valituksia vertaislainayrityksen toimista. Eräs suurimmista uhkista voisi olla, että vertaislainoja välittävä firma joutuisi konkurssiin, jolloin sijoittajat ja velalliset jäisivät keskenään puimaan lainan perintää. Vertaislainayritykset kun eivät itse lainaa rahaa kenellekään, joten niiden vastuullisuus epäselvissä tapauksissa on hieman epäselvä. Vertaislainojen rooli lainojen valvonnan piirissä on auki, lainsäädäntö ei ole tässäkään tapauksessa pysynyt uusien kehitysten tahdissa. Tähän mennessä vertaislainat ovat kuitenkin toimineet hyvin ja hyvässä tapauksessa ovat kaivamassa pohjaa ylihinnoitelluilta pikavipeiltä, joita tuskin kukaan jäisi kuitenkaan kaipaamaan, paitsi vippifirmojen omistajat itse.

Jos olet kiinnostunut hakemaan vertaislainaa, hae lisätietoja esimerkiksi vertaislainafirmojen omilta sivuilta fixura.fi ja lainaaja.fi tai lukuisilta vertaislainoja esitteleviltä puolueettomilta infosivuilta ympäri internettiä.

Kommentoi

captcha *