Laskutus yksityishenkilönä

Usein kuulee puhuttavan, että yksityishenkilö ei voisi laskuttaa lainkaan, vaan hänellä pitäisi olla takanaan aina jonkun yrityksen organisaatio, jota kautta laskutustoimintaa pyöritetään. Yksityishenkilönkin on kuitenkin mahdollista laskuttaa, mutta tähän liittyy muutamia sellaisia seikkoja, joita täytyy ottaa huomioon.

Tavarasta laskuttaminen

Jos yksityishenkilö myy jonkun tavaran, vaikkapa tietokoneen, joko yritykselle tai toiselle yksityishenkilölle, on merkitystä sillä, onko tuote uusi vai käytetty. Käytettyjä tavaroita saa myydä verottomasti 5000 euroon saakka, mutta uuden tavaran myyminen on aina liiketoimintaa, josta täytyy maksaa arvonlisäverot asiaan kuuluvalla tavalla.

Tavaran laskuttamisesta voidaan kirjoittaa lasku tavalliseen tyyliin, jonka jälkeen tavaran ostaja maksaa laskun myyjälle. Kyseessä on siis periaatteessa tavallinen tilisiirto. Myyjä toimii sitten sen mukaan, onko myyty tavara ollut uusi vai käytetty.

Työstä laskuttaminen

Työstä laskuttaminen onkin sitten hieman eri juttu. Yksityishenkilö ei nimittäin voi noin vain laskuttaa työstään jotain yritystä tai toista yksityishenkilöä, vaan ensin pitää huolehtia siitä, kuinka laskun kirjoittaminen ja maksaminen oikein tapahtuu.

Periaatteessa silloin, kun yksityishenkilö laskuttaa yritystä ilman, että hänellä on omaa yritystä, on kyse siitä, että yritys maksaa tehdystä työstä palkkaa. Tällöin tilanne luonnollisestikin vaatii, että toimeksiantajayritys maksaa myös palkan sivukulut niiltä osin kuin ne työnantajalle kuuluvat ja hoitaa myös verojen pidätyksen työntekijän verokortin mukaan.

Ukko.fi:n ratkaisu laskutukseen ilman yritystä – Katso Ukko.fi:n laskutus yksityishenkilönä (www.Ukko.fi)

Vaihtoehto yksityishenkilönä laskuttamiselle

Jos työn tehnyt haluaa laskuttaa tehdystä työstä perustamatta itse omaa yritystä, on hänellä vaihtoehtona käyttää myös jotakin laskutuspalvelua. Tällaisen palvelun käyttäminen tarkoittaa sitä, että työntekijä on määräaikaisessa työsuhteessa laskutuspalveluntarjoajaan, mutta toimii silti itsenäisesti. Laskuihin liittyvän hallinnollisen puolen hoitaa kokonaan laskutuspalvelutarjoaja ja ottaa tästä työstä pienen korvauksen.

Katso laskutus yksityishenkilönä – SLP Group OSK laskutuspalvelu

Maksetusta laskusta hoidetaan kaikki palkkaan liittyvät sivukulut ja pidätetään verot sekä maksetaan palkka työn tehneelle henkilölle.

Kommentoi

captcha *