Maksukehotus tai toiselta nimeltään maksumuistutus tarkoittaa kirjallista muistutusta siitä, että laskua ei ole maksettu sen eräpäivään mennessä. Maksukehotuksen toimittaja on joko velkoja tai vastaavasti velkojan asiamiehenä toimiva taho. Voit saada maksukehotuksen sekä julkisen että yksityisen puolen kautta tilaamistasi palveluista ja tuotteista. Voit saada maksukehotuksen myös sakoista, maksamattomista veroista tai vakuutusmaksuista.

Mitä maksukehotus pitää sisällään?
Maksukehotuksessa ilmenee aina se, mihin laskuun kehotus liittyy. Saat maksukehotuksen mukana myös ohjeet siitä, miten voit maksaa laskun velkojalle. Löydät maksukehotuksesta velkojan tilitiedot, jonne lasku tulee maksaa välittömästi korkoineen ja kuluineen. Lisäksi maksukehotus sisältää yleensä lisäohjeet siitä, mitä sinun tulisi tehdä siinä tapauksessa, mikäli et pysty maksamaan avointa laskua maksukehotuksessa annettujen ohjeiden mukaisesti.
Milloin maksukehotuksen lähetetään?
Se, milloin maksukehotus lähetetään, riippuu pitkälti velkojan noudattamista toimintatavoista. Yleensä velkojat odottavat useamman päivän ajan, ennen kuin lähettävät kuluttajalle maksukehotuksen. Perintäkuluja maksukehotuksesta voidaan kuitenkaan veloittaa vasta 14 päivän kuluttua maksun myöhästymisestä.
Jos asiakkaana on yritys, maksumuistutus lähetetään yleensä välittömästi laskun erääntymisen jälkeen, vaikka tiettyä aikarajaa perintälaissa ei olekaan erikseen määritelty. Useimmissa tapauksissa maksumuistutus lähetetään kuitenkin noin seitsemän vuorokauden kuluttua siitä, kun laskun eräpäivä on mennyt umpeen.
Mitä kuluja maksukehotukseen sisältyy?
Lain mukaan myöhästyneestä laskusta on mahdollista periä viiden euron arvoisen perintäkulun vasta silloin, kun laskun erääntymisestä on kulunut vähintään 14 päivää. Jos velallisena on toinen yritys, tarkkaa euromääräistä perintäkulua ei ole laissa erikseen määrätty.
Jos laskua ei ole maksettu ensimmäisen 14 päivän jälkeen lähetetyn maksukehotuksen jälkeen, velkoja voi lähettää sinulle vielä toisen maksukehotuksen aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ensimmäinen maksukehotus on lähetetty. Tähän maksukehotukseen lisätään uusi 5 euron perintäkulu sekä mahdolliset viivästyskulut.
Sinulle voidaan kuitenkin lähettää maksukehotus myös ennen kuin 14 päivää laskun viimeisestä eräpäivästä on kulunut. Tällöin kyseessä on yleensä yksinkertainen muistutusviesti, jossa kerrotaan, että laskusi on myöhästynyt ja että mikäli maksat laskun tietyn aikarajan sisällä pois, voit välttyä mahdollisilta muistutuskuluilta. Joissakin tapauksissa maksamaton lasku voi kuitenkin kerryttää viivästyskorkoa heti eräpäivän jälkeen. Viivästyskorkoa voi kertyä esimerkiksi maksamattomasta luottokorttilaskusta.
Kuka voi lähettää maksukehotuksen?
Kuten aikaisemmin jo mainittiin, maksukehotuksen lähettäjänä toimii aina laskusta vastaava yritys tai organisaatio, eli velkoja, tai vastaavasti velkojan asiamiehenä toimiva taho, kuten perintätoimisto. Yleensä velkoja huolehtii maksukehotuksen lähettämisestä itse, eli saat mitä todennäköisimmin maksukehotuksen siltä yritykseltä tai organisaatiolta, jolta olet laskua koskevan palvelun tai tuotteen tilannut.
Miten maksukehotukselta voi välttyä?
Ainoa keino maksukehotukselta välttymiseksi on maksaa lasku eräpäivään mennessä pois. Inhimillisiä unohduksia kuitenkin sattuu ja tästä syystä voit saada maksukehotuksen maksamattomasta laskusta. Maksukehotusta ei kuitenkaan kannata heti säikähtää, vaan pyrkiä maksamaan myöhästynyt lasku välittömästi ensimmäisen maksukehotuksen jälkeen pois. Eräpäivien unohtamisen välttämiseksi voit esimerkiksi laittaa puhelimeen erillisen hälytyksen, tilata e-laskun tai ottaa käyttöön erillisen maksumuistutuspalvelun, joita esimerkiksi puhelinoperaattorit tarjoavat maksuttomasti.
Mitä teen, jos saan maksukehotuksen?
Maksukehotuksen saapuminen ei siis vielä kaada maailmaa. Pyri maksamaan lasku aina mahdollisimman pian, jolloin saatat välttyä lisäkuluilta jopa kokonaan. Jos et maksukehotuksesta huolimatta pysty maksamaan laskua kerralla pois, ota heti yhteyttä laskun lähettäjään, jolloin voit neuvotella laskullesi uuden maksuaikataulun.
Jos laskun myöhästymisestä ehtii kulua vähintään 14 päivää, laskusi siirtyy perintätoimiston käsiteltäväksi, jolloin laskuun alkaa kertyä huomattavia lisäkuluja. Jos olet ehtinyt maksaa laskun pois ennen kuin perintätoimisto lähettää sinulle perintäkirjeen, voit kuitenkin joutua maksamaan myöhästyneestä laskusta perintäkulut, jos laskusta vastaava velkoja on jo ehtinyt siirtää laskun perintätoimiston vastuulle. Tästäkin syytä on aina tärkeää, että toimit mahdollisimman nopeasti ensimmäisen maksukehotuksen vastaanottamisen jälkeen.
Pyri aina sopimaan velkojan kanssa uudesta maksuaikataulusta
Vaikka pelkästä maksukehotuksesta ei vielä seuraa maksuhäiriömerkintää, maksamaton laskusi voi joutua perinnän kautta ulosottoon, jos et maksa velkaa ajoissa pois tai sovi perintätoimiston kanssa uudesta maksuaikataulusta ennen kuin lasku siirtyy käräjäoikeuteen. Jos kyseessä on julkisen puolen, esimerkiksi valtion tai kunnan lasku, velka voidaan siirtää ulosottoon ilman käräjäoikeuden antamaa tuomiota.
Vaikka olisit saanut maksukehotuksen, sinulla on mahdollisuus sopia uudesta maksuaikataulusta velkojan kanssa. Myös perintätoimisto auttaa sinua mielellään uuden maksuaikataulun tekemisessä, vaikka maksamaton lasku olisi siirtynyt heidän vastuulleen. Perintätoimistoa ei siis kannata nähdä vihollisena, vaan perintätoimiston tehtävänä on myös neuvoa ja tarjota ratkaisuja velallisen tilanteeseen.
On aina parempi, että pyrit löytämään tilanteeseen ratkaisun ennen kuin lasku siirtyy käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että viivästys- ja perimiskuluja kertyy jatkuvasti siltä ajalta, kun et maksa laskua pois. Näin ollen, mitä pidempään odotat, sitä enemmän joudut myöhästyneestä laskustasi maksamaan.
Uuden maksusuunnitelman neuvottelua ei kannata arastella tai hävetä. Jopa monet hyvätuloiset joutuvat järjestelemään laskuja ja velkoja uusiksi. Tällaiset tilanteet ovat monille yrityksille, perintätoimistoille ja pankeille erittäin tuttu tilanne, eli henkilökunta on aina valmis auttamaan, vastaamaan kysymyksiin ja löytämään ratkaisuja. Kaikille paras tilanne on aina se, ettei maksamaton lasku päädy käräjäoikeuteen, sillä asian käsittely maksaa ja vie aikaa. Tästä syystä kaikki osapuolet ovat aina valmiita avustamaan sinua velan uudelleenjärjestelyssä.
Miten maksusuunnitelmaa voidaan muuttaa?
Jos tiedät jo etukäteen, ettet pysty maksamaan laskuasi eräpäivään mennessä, ota aina välittömästi yhteyttä velkojaan, jolloin pystyt mitä todennäköisimmin neuvottelemaan itsellesi uuden maksuaikataulun. On tärkeää, että selvität aina velkojalle, miksi et pysty maksamaan laskua ajoissa pois. On ymmärrettävää, että monet kohtaavat elämässään yllättäviä muutoksia, joita on vaikeaa ennustaa etukäteen. Esimerkiksi pitkäaikainen sairaus, työttömäksi jääminen, asunnon vesivahinko tai lapsen syntymä ovat kaikki inhimillisiä tilanteita, jotka voivat johtaa helposti siihen, että laskujen maksaminen myöhästyy.
Jos laskun maksaminen ei onnistu eräpäivään mennessä, voit neuvotella laskullesi uuden eräpäivän. Suuremman summan tapauksessa laskun pilkkomista osiin kannattaa myös harkita. Pystyt helpoiten selvittämään omat mahdollisuutesi ottamalla yhteyttä velkojaan. Voit hakea apua myös Takuusäätiöltä, joka tarjoaa maksuttomia neuvoja ja palveluita raha-asioiden parempaan hallintaan ja velkojen maksuun.
Esimerkiksi lainan tai osamaksun tapauksessa voit hakea maksuvapaita kuukausia, pienentää kuukausierää tai jatkaa laina-aikaa. Myös laskujen eräpäivien priorisointi voi auttaa – muuttamalla esimerkiksi yhden suuremman laskun maksuaikataulua, sinulle jää enemmän rahaa käteen, jolloin voit maksaa useampia pienempiä laskuja pois. Tällä tapaa sinun ei tarvitse soitella useammalle eri velkojalle samaan aikaan. Lisäksi, jos sinulle on kertynyt useampia pienlainoja, niiden yhdistäminen yhdeksi suuremmaksi lainaksi voi auttaa säästämään lainan koroissa ja kuluissa selvää rahaa.
Jos haet myöhästyneelle laskulle uutta maksuohjelmaa, on tärkeää, että uusi maksuohjelma on mahdollisimman realistinen, eli tiedät, että pystyt noudattamaan sitä. Uudesta maksusuunnitelmasta ei toisin sanoen ole mitään hyötyä, jos velan maksaminen vain myöhästyy entisestään. Uudesta maksusuunnitelma luistaminen ilman painavaa syytä voi myös johtaa siihen, että velkoja ei enää tulevaisuudessa ole yhtä halukas tarjoamaan sinulle uutta maksusuunnitelmaa, koska edellisen maksuohjelman noudattaminen on tuottanut vaikeuksia.